klimaat | centrale Pyreneeën | Aragón |
Kloof van MONTREBEY      

Río Noguera en op de achtergrond Pico Mulleres.

'Río Noguera Ribagorzana' is één van de bergrivieren die loodrecht op de Pyreneeën naar de vallei van de Ebro loopt. Het riviertje ontspringt op de flanken van de Pico Mulleres (3010 m), nabij de tunnel van Vielha. De bergrivier is 130 km lang en vormt op vele plaatsen de grens tussen Aragón en Catalonië. Iets over het dorpje 'Puente de Montañana' doorkruist de río Noguera de 'Sierra de Montsec' en vormt er een prachtige steile, smalle kloof. Het hoogste punt van de Sierra is Santalis (1678 m). Dit punt biedt een prachtig panorama op de hoogste Pyreneeëntoppen. Voorbij de Sierra wordt de río Noguera afgedamd en vormt het meer van 'Canelles'. Tal van activiteiten zijn hier mogelijk: excursies te voet, per paard, mountainbike, speleologie, afdalen in een kloof, bergbeklimmen, deltavliegen, parapente, watersporten, een boottocht op het meer, enz. ...

Torre de Chiribeta.

Op een 2-tal km van 'Puente de Montañana' bevindt zich het middeleeuwse dorpje Montañana. Er wonen nog slechts enkele mensen. Het dorpje werd beschermd door 3 torens, waarvan één uit de 11e eeuw. Men treft er nog een echte Middeleeuwse brug aan.

De Middeleeuwse brug van Montañana.

 

Een rustige wandeling van een drietal uur door de spectaculaire bergkloof van Montrebey.

Een variante is deze route per mountainbike.

Deze tocht gaat over een smal pad, met steile wanden aan één kant, niet aanbevolen voor mensen met hoogtevrees.

Over de wiebelende metalen hangbrug.

Toegang. Op de N-230, komend uit de richting Benabarre komen we aan het dorpje 'Puente de Montañana'. Dit is Catalaans grondgebied. Net vóór het dorpje nemen we de brug over de Río Noguera. De gigantische kloof is in de verte reeds zichtbaar. We nemen rechtsaf, richting Tremp. Onmiddellijk daarna slaan we opnieuw rechts af richting 'Castissent' (Carretera de la Central). We rijden evenwijdig met de rivier richting elektriciteitscentrale. Op het laatste volgen we gedurende een drietal kilometer een verbeterde aardeweg tot aan een parking, waar we de auto achterlaten.

Aan de andere oever zien we de zwaar vervallen overblijfselen van een ronde wachttoren, 'La Torre de Chiriveta', gebouwd rond 1061. De streek was toen reeds door de Christenen heroverd (renconquista). Iets verder zijn ook nog resten te zien van de militaire kapel van 'nuestra Señora del Congost'. Tegenwoordig is geen pad meer te herkennen naar deze kapel.

We komen aan de metalen hangbrug die lichtjes wiebelt bij het stappen naar de overkant. Kort daarna komen we aan de noordelijke ingang van de kloof van Montrebey. De kloof doorsnijdt de 'Sierra del Montsec' met smalle, haast loodrechte wanden van ca. 400 m hoogte. De wanden waren zo steil dat men het voetgangerspad in de rotsen heeft moeten uithouwen. De werken zijn uitgevoerd rond 1930, toen men ook een stuwdam en een electriciteitscentrale heeft gebouwd. Bovenaan de rotsen heeft een kolonie vale gieren er zijn nesten gebouwd. Net voorbij de kloof voedt het water van de río het stuwmeer van Canelles.