klimaat | centrale Pyreneeën | Aragón |
Ongebreideld WANDELEN      

Dit blad afdrukken print

ONTDEK het WANDELPARADIJS SPANJE!

Spanje is meer en meer gekend als één van de allermooiste wandellanden van Europa. Spanje heeft het allemaal: 15 nationale natuurparken, 200 natuurreservaten, 47 biosfeerreservaten, afwisselende landschappen, ongerepte natuur, gebergten, ... . Wist je dat niet Zwitserland, maar wel Spanje het grootste bergland van Europa is? Samen met de VS en Rusland heeft Spanje meest bioreservaten (Sp.: reserva de la biosfera). Dit zijn door de Unesco beschermde gebieden met een uniek ecosysteem.

Maak je keuze:

Lichte wandelingen - gemiddelde wandelingen - bergwandelingen / trektochten - luswandelingen - doorgaande wandelingen - licht avontuurlijke wandelingen - grote routepaden - kleine routepaden - gebruik een wandelgps.

wandelen ongebreidelde natuur

In de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën, in de voormalige graafschappen van Ribagorza en Somontano (rond de vakantiehuizen) is er voor de wandelliefhebber zeer veel te ontdekken: ongerepte woeste natuur, voortdurende variatie in landschappen, drie nationale natuurparken (Guara, Posets-Maladeta, Ordessa), langs schapen-, ever-, oude muilezel- en andere natuurlijke paden, een uitzonderlijk rijk cultuurlandschap, tientallen romaanse kerken en kapelletjes, ... , kortom EEN QUASI ONEINDIG AANBOD AAN FASCINERENDE TOCHTEN. 'Ribagorza en Somontano' zijn één groot, quasi ongerept natuurgebied van ca. 60 op 50 km. (Natuur)
wandelen is hier een lust.

het prachtige stuwmeer van ainsa

Als we spreken over wandelpaden, dan dient het ook echt te gaan over paden waar andere gebruikers in principe niet thuis horen, zelfs geen mountainbikers. Echte wandelpaden zijn zo smal dat ze enkel te gebruiken zijn voor voetgangers en/of dieren. Ze zijn smaller dan tractorpaden. In het Spaans noemt met dit soort paden 'SENDEROS'. Op een stafkaart staan senderos aangeduid in grijze stippellijn. Voor tractorpaden spreekt met in het Spaans van 'PISTAS'.

Het niveau van de wandelingen wordt bepaald door de zwaarte van het terrein en de lengte van de af te leggen afstand:

lichte wandelingen 1.- Lichte wandelingen - natuurwandelen op SENDEROS.

Lichte wandelingen gaan over een relatief vlak terrein en duren maximaal 3 à 4 uur. Er zijn honderden gemakkelijke wandelingen waar niemand moeite mee zal hebben met goed gemarkeerde wandelpaden van het type GR en PR.

licht wandelen

wandelen 2.- Gemiddelde wandelingen - natuurwandelen op SENDEROS.

Deze wandelingen vinden plaats in heuvelachtig terrein en kunnen tot maximaal 4 à 6 uur duren.

route van de dinosaurus

Doorheen Aragón lopen maar liefst 2000 km GR en een heleboel PR wandelpaden.

avontuurlijke wandelingen 3.- Avontuurlijke wandelingen.

In Ribagorza en Somontano zijn goede stafkaarten te bekomen. De beste stafkaarten zijn van het type 'Alpina'. Op deze kaarten staan nog heel wat historische wandelpaden, muilezelpaden, enz... die tegenwoordig niet meer in gebruik zijn. Deze paden zijn ook niet gemarkeerd en worden veelal nog gebruikt door in het wild levende dieren, zoals bijvoorbeeld everzwijnen. Door de jaren heen zijn deze paden deels overgroeid, maar op veel plaatsen toch nog herkenbaar. Het is een uitdaging en een avontuur om een uit gebruik geraakt wandelpad opnieuw te gaan zoeken en bewandelen. De keuze van het moment wordt best goed overwogen, met steeds de mogelijkheid om terug te keren. Er wordt best een lange broek aangetrokken ter bescherming tegen de vele stekels van het struikgewas. Een snoeischaar komt wellicht ook goed van pas. Ook tellen de Spaanse Pyreneeën tal van afgelegen, sinds de jaren 1970 verlaten dorpen. Even langs via een verlaten dorp is eveneens een aparte ervaring.

bergwandelen 4.- Bergwandelingen - trektochten.

Natuurlijk zijn er ook wandelingen voor meer ervaren bergwandelaars met een goede conditie en met het juiste materieel bij zich. Boven de sneeuwgrens zijn veel routes met steenmannen (enkele op elkaar gestapelde stenen) aangeduid. Wandelkaarten zijn ter plaatse verkrijgbaar.

Bergwandelingen zijn doorgaans trektochten, eventueel over meerdere dagen, die horen tot de middelzware wandelingen. De wandelaar is zeker wat geoefend en de te overbruggen hoogteverschillen kunnen tot 1 kilometer per dag gaan. Dit gaat dan minstens over 6 tot 8 uur wandelen per dag.

Het gebied met de hoogste bergkammen van de Spaanse Pyreneeën noemt men 'Alto Aragón (hoog Aragón)'. Hier treft men ook de hoogste Pyreneeëntoppen aan. Dit is een waar paradijs voor de bergwandelaar. Al ooit naar de top van een drieduizender geweest? Tussen de hoge granieten toppen bevinden zich veel hoogtemeren (Sp.: ibones) met water in allerhande kleuren en met een unieke fauna en flora.

spaanse pyreneeen

Checklist uitrusting bergwandelen:
contant geld, drinkwater, dunne en dikke sokken,
EHBO-setje met enkele basis medicamenten (o.a. tegen bergziekte), fototoestel met extra batterijen, kompas, lidkaart bergsportvereniging (= ca. 10% korting), lippenzalf, ondergoed, paspoort, petje, pikhouweel, plastiek zakjes voor vuil, proviand (+ vork, lepeltje, mes, …), regenjas,
reserve veters, rugzak, sneeuwschoenen (stijgijzers), toiletgerief, toiletpapier, verrekijker, wandelbroek, wandelkaart, wandelschoenen, wandelstokken, warme trui, zaklamp, zakmes,
zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor, zonnebril.

bergwandelen - trektochten

GR's (Sp.: Gran Recorrido, Fr.: les sentiers de
G
rande Randonnée, Nl.:Grote Routepaden
). Lange afstand wandelpaden gaan over honderden of duizenden kilometer en zijn in beide richtingen wit/rood gemarkeerd. Zo gaat de GR1 door Lauwe (België), maar ook door de Sierra de Guara. De GR11 loopt dwars door de Pyreneeën.

GR pijltjes

PR's (Sp.: Pequeño Recorrido). Korte afstand wandelpaden gaan over veel kortere trajecten als dorpen, berghutten, ... en zijn volgens dezelfde symboliek wit/geel gemarkeerd.

Wandelgps

Tracks

Met een wandelgps kan heel gemakkelijk een reeds gewandelde wandeling nagewandeld worden. Dit noemt men navigeren via tracks (gps-kruimelsporen). Een track is een traject dat reeds werd gewandeld met een gps en waarbij bijvoorbeeld om de 30 m een gps-coördinaat werd geregistreerd. De tracklog, die deze losse punten bevat, kan daarna digitaal bewaard worden als een bestand, bijvoorbeeld onder de universele extensie *.gpx . Met een fiets- of wandelgps kunnen deze bestanden opgeladen worden, er kan naartoe genavigeerd worden en opnieuw nagewandeld worden.

Download gratis een uitstekende digitale, routeerbare topografiekaart van Spanje

Voor wie over een Garmin-wandelgps beschikt, download HIER een zeer goede 'OpenstreetMap' van een ROUTEERBARE TOPOGRAFIEKAART VAN GANS SPANJE. Er komt regelmatig een update. De kaart kreeg de naam TOPOHISPANIA en is gemaakt aan de hand van digitale informatie geleverd door het ©INSTITUTO GEOGRAFICO NACIONAL DE ESPAÑA (2009). Dit instituut blijft auteur en eigenaar van deze informatie, maar mag volgens de ordening FOM/956/2008, 31 maart, vrij gebruikt worden voor niet-commercieel gebruik.

Om deze kaart op je Garmin te zetten en op je PC te gebruiken voor het maken van routes e.d., is het programma MapSource uitermate geschikt. Klik HIER om MapSource te downloaden.

 

Bezit je een wandel- en/of fietsgps, bekijk dan HIER een 100-tal WANDELROUTES en TREKTOCHTEN in de omgeving van de vakantiehuizen, maar ook mountainbike, fietsen, motorritten, berglopen, alpinisme, enz. ... Geïnteresseerd in een goede gratis routeerbare topografiekaart van Spanje?

vale gier bergwandelenGieren boven je hoofd, snuif rozemarijn, bewonder het verweerde berglandschap, daal af in een bergkloof, beluister het klateren van glasheldere riviertjes, mediterane begroeiing, kilometers wandelen van de bewoonde wereld weg...

Klik hier voor wat basisinformatie over 3 dieren die je in de Spaanse Pyreneeën gemakkelijk kan tegenkomen!

Luswandelingen - enkele prachtige suggesties:

Bij luswandelingen is het vertrek- en eindpunt hetzelfde. Er kan dus met één wagen naartoe worden gereden.

gemiddelde wandeling Panillo - Grustan - Panillo. 7,8 km. 3,5 u.

gemiddelde wandeling Olvena. Op de kam van de kloof van Olvena, zicht op 2 valleien. 6,4 km. 2,5 u.

gemiddelde wandeling Een stukje 'Sierra de Sis'. 12,6 km. 6,5u. Voor een daguitstap met picnic.

bergwandelen

gemiddelde wandeling Prachtige wandeling vanuit het Middeleeuwse dorpje Alquezar door de kloof van de Río Vero, Asque en terug.
gpsDownload de track

gemiddelde wandeling De kloof van Baldellou . 10,5 km. 3,5 u.

gemiddelde wandeling Lascuarre. Naar de Tosal de la Abella. 11,7 km. 4,5 u.

gemiddelde wandeling Estaña - Caserras del Castillo. 9,6 km. 3,5 u.

gemiddelde wandeling Costean. Vanuit de vlakte, zicht op de toegangspoort tot de Spaanse Pyreneeën. 10 km. 3 u.

wandelen naar Olvena

gemiddelde wandeling Graus. Naar het witte kapelletje van Sint-Pieter boven het stadje. 4,11 km. 1,5 u.

gemiddelde wandeling Graus, tempeliersroute . 6,7 km. 2 u.

Doorgaande wandelingen

Bij doorgaande wandelingen is het vertrek- en eindpunt niet hetzelfde. Voor sommige wandelingen dient gewerkt te worden met 2 auto's of een auto en een fiets.

Enkele suggesties:

Ontdek de omgeving van de vakantiehuizen te voet. Klik voor een overzichtskaart van de GR's en PR's in de omgeving van de vakantiehuizen!

avontuurlijke wandelingen Even langs in 'Labitolosa', Romeinse hoofdstad van 2000 jaar geleden.

avontuurlijke wandelingen Een kijkje nemen in een wijngaard, bodega, amandelbomen, olijven, ....

avontuurlijke wandelingen De uitgestippelde route van de dinosaurussen in Arén.

avontuurlijke wandelingen Een prachtige wandeling vanuit het dorpje Ubiergo via het kerkje van het verlaten dorp Bolturina naar Torreciudad. Alternatief: rondgaande wandeling van 7,6 km.
gpsDownload de track

wandelen spaanse pyreneeen
Zicht op het meer van El Grado vlakbij Torreciudad.

gemiddelde wandelingPano – Ermita de San Vicente – Pano
Een gemakkelijke wandeling vanaf het dorp Pano. Afstand ongeveer 3,5 km heen en nogmaals terug, duur ongeveer 2u.
gpsDownload de track

gemiddelde wandeling Prachtige wandeling met een hoogteverschil van 300m met uitzicht vanuit de vrij toegankelijke verdedigingstoren van het Castillo de Samitier op het prachtige meer van Mediano.
gpsDownload de track

Zicht vanaf het kasteel van Samitiers.
Zicht vanaf het kasteel van Samitiers.

kasteel en ruine van Samitiers

avontuurlijke wandelingen Beleef de speciale ervaring van het wandelen langs de ruines van een verlaten dorp!

avontuurlijke wandelingen Geen hoogtevrees? Bezoek dan de bergkloof van Montrebey.

avontuurlijke wandelingen Ooit afgedaald in de bergkloof van Olvena?

avontuurlijke wandelingen Prachtige, grotendeels avontuurlijke wandeling, die hoofdzakelijk gaat via de kam (H = 600 m) met uitzicht op de kloof van Olvena. Er dient een auto geplaatst te worden aan het vertrekpunt ‘Puente de Sierra’ en een tweede auto aan het aankomstpunt aan de ‘Puente de Castro’. De wandeling duurt ongeveer 2u30’. Ze start met een klim van een 170 m hoogte via het dorpje Olvena en gaat daarna hoofdzakelijk bergafwaarts.
gpsDownload de track
Download een gedetailleerde beschrijving!

avontuurlijke wandelingen Op verkenning naar de mysterieuze Turbón.

avontuurlijke wandelingen Geen hoogtevrees? Bezoek dan de bergkloof van Montrebey.

licht wandelen gemiddeld wandelen avontuurlijke wandelingen bergwandelen of trektochten Gewapend met rugzak en verrekijker naar 4 nabije Spaanse nationale natuurparken: Posets-Maladeta, Ordesa, Sierra de guara, Aigüestortes.

avontuurlijke wandelingen Ooit overnacht in een vrije berghut?.

bergwandelen - bergtochten Een tweedaagse uitstap via overnachting in een berghut naar de hoogste Pyreneeëntop of een alternatieve top: nr.1: pico aneto (3404 m), nr.2: pico posets (3375 m), nr.3: monte perdido (3355 m) of pico Cotiella...

Wandelen in de Spaanse Pyreneeën