klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
ROMAANSE ROUTE      

Typische en prachtige Romaanse bouwwerkjes in de nabijheid van de vakantiehuizen.

Twee voorbeelden dicht bij elkaar op ca. 30 km van de vakantiehuizen zijn de kathedraal van Roda de Isábena en het klooster van Obarra.

monasterio de obarra
Monasterio de Obarra, de kleine blinde bogen zijn een Lombardisch kenmerk.
roda de isabena

Kathedraal roda de Isabéna.

______________________________________

In de 11e eeuw bouwde de toenmalige koning Sancho el Mayor van Navarra een defensiesysteem van torens en kastelen die visueel met elkaar konden communiceren (op bergtoppen). Vele overblijfselen hiervan zijn te zien rond de ooit Islamitische grens, o.a. de torens van Abizanda en van Fantova.

De gerestaureerde Romaanse toren van Abizanda

abizanda moorse toren
De vestiging uit de 11e eeuw bestond uit een toren en een eind daarrond een afgesloten omwalling. De onderste toren is vermoedelijk Arabisch, het bovenste deel werd mee opgetrokken door Lombardische vaklieden. Binnen de omwalling was een waterput, kerk, een kerkhof en enkele andere constructies. Vanuit de toren kon men de vijand bekogelen, maar er ook in verblijven in geval van een belegering. Binnen is nog de wc en de kapel te zien.

Een andere Romaanse vestigingsplaats opgebouwd volgens ongeveer hetzelfde principe was Fantova:

fortaleza fantova

fantova romaanse kerk

Spaanse terminologie:

- arco de medio punt: rondboog (cirkelboog)
- taqueado jaqués: ronde fries bestaande uit in- en uitspringende vierkantjes

 
 

De 11e eeuw was in Aragón een zeer woelige periode. Na de Reconquista schoten de Christelijke = Romaanse bouwwerken overal als paddestoelen uit de grond. Het waren religieuze en/of verdedigingsbouwwerken als kerken, kloosters, torens, kastelen en kapellen. De omgeving, ook rond de vakantiewoningen, ligt dan ook bezaaid met herinneringen aan dit verleden. Zelfs in het kleinste bergdorp is nu nog een Romaanse kerk te vinden.

De twee meest beroemde en zeer representatieve voorbeelden voor gans Spanje zijn: 'Castillo de Loarre (nabij Huesca)' en 'Monasterio de San Juan de la Peña (nabij Jaca)'. Klik voor Kastelen of vestigingen in de nabijheid van de vakantiehuizen: Abizanda, Adahuesca, Benabarre, Besians, Ainsa, Aguilaniu, Alquezar, Fantova, Graus, Grustán, Juseu, Montañana, Obarra, Pano, Roda de Isábena, Rodellar, San Román de La Puebla de Castro, Torreciudad.

San Juan de la Peña (vorstenklooster) was het belangrijkste Middeleeuwse klooster van Aragón en ligt op 20 km ten zuiden van Jaca. Veel van het oorspronkelijke klooster is nog intact, niettegenstaande een grote brand in de 16e eeuw, die de monikken pas onder controle kregen na 3 dagen. Het is in de 9e eeuw op een afgelegen, vroeger moeilijk bereikbare plaats in de bergen gebouwd onder een enorme rots. Het gelijkvloers toont de oorspronkelijke Mozarabische kerk (gewijd in 920). Rond 1070 bouwde Sancho Ramírez (Navarra) hierbovenop de bovenste kerk. Het was een belangrijk oord dat de bescherming genoot van de eerste vorsten en edelen van Aragón en Navarra, die er ook wilden begraven worden en instonden voor veel giften en de financiëring.san juan de la pena rots

authentieke kloostergang

De belangrijke bouwkundige vroeg-Romaanse kenmerken (en typisch voor deze streek): Robuuste, zware donkere gebouwen met kleine rondboogvensters. In de 12e eeuw ging met van vlak over tot 'bas-reliëf': ingewerkte portalen, blinde of open booggalerijen, ...

san juan de la pena portaal
Het kerkportaal met omlijsting in de dikke wand uitgespaard. Boogveld (tympaan), deurstijlen met zuilen, ingewerkte dagkanten en boogomlijstingen.
san juan de la pena kapel
Hoofdapsis in halfronde vorm gedecoreerd met geblindeerde rondbogen. Bovenaan tongewelf = halfrond gewelf tussen 2 zware muren.
san juan de la pena kloostergang
Resten van de Romaanse kloostergang (12e eeuw) bestaande uit enkele, dubbele en vierdubbele zuilen die de rondbogen ondersteunen. De boogversiering bestaat uit in- en uitspringende vierkantjes in friesvorm.
bruilof van kanaan
Romaanse sculptuurwerk aan de kapitelen van de kloostergang toont enerzijds dieren en planten (vb gevleugelde leeuwen) en anderzijds scenes uit het nieuw testament. Hier de bruilof van Kanaan. De wijnkruik was niet van steen (zie indruk duim).
san juan de la pena zuilvoet
Typische versiering van de kolomvoeten.
puerta mozarabe
Deuropening in hoefijzervorm, belangrijkste mozarabisch kenmerk in de Romaanse gebouwen.