• Alquezar in het natuurpark van de Sierra de Guara Alquezar in het natuurpark
   van de Sierra de Guara.
 • Alquezar in het natuurpark van de Sierra de Guara Alquezar in het natuurpark
   van de Sierra de Guara.
 • Afdalen naar de passerelle van de Rio Vero Afdalen naar de passerelle
   van de Río Vero.
 • Een paradijs met rotsschilderingen uit de prehistorie Een paradijs vol
   rotsschilderingen uit de prehistorie.

Een pittoresk dorp in een betoverende natuur.

In de buurt van het vakantiehuis bevinden zich 3 dorpen die behoren tot de mooiste van Spanje: Alquezar, Aínsa en Roda de Isábena. Alquezar is een daguitstap meer dan waard. Het combineert een adembenemend Middeleeuws vestingsdorpje in een sprookjesachtige omgeving met avontuurlijk toerisme. Het dorpje werd in 1982 uitgeroepen tot kunsthistorisch monument.

Het is een waar plezier om door de schaduwrijke, verkeersvrije en met keien geplaveide straten te dwalen en te genieten van de unieke sfeer.

Alquezar ligt in het hart van het beschermd natuurpark van de Sierra de Guara. De Sierra de Guara is 54000 ha uitgestrekt en is in gans Europa meest bekend voor 'canyoning', dit is het stroomafwaarts volgen van een bergriviertje in een bergkloof. In de Sierra zijn zo'n 74 cañons (kloven).

Alquezar telt amper 300 inwoners, maar is er wel het hoofdstadje. In Alquezar treft men veel specifieke eetgelegenheden en winkeltjes aan. Er worden artesanale producten aangeboden als 'likeur van Colungo' of keramiek.

Een must-do te voet: de ruta de las pasarelas

Vanuit het dorp starten diverse wandelingen. Eén ervan is een echte attractie: een rondgaande wandeling van een 3-tal kilometer met een hoogteverschil van 200 m. Je kan er op een sportieve manier de indrukwekkende natuur van heel dichtbij bewonderen. Eerst daal je af in de diepe smalle kloof tot aan de Río Vero. Eénmaal in de bergkloof gaat het pad over de metalen passerelle die enkele meter boven de rivier hangt aan de loodrechte rotswanden. De zichten zijn ongelofelijk. Aan een rustig tempo stap je de route af in een tweetal uur. Mits enkele eenvoudige voorzorgen lukt dit ook met kinderen vanaf 8 jaar.

De levende geschiedenis van het dorp.

Op het hoogste punt, bovenop de rots, zie je het grootste gebouw, de Colegiata. Dit is het kasteel tesamen met de kerk van Santa María. Hier ontstond Alquezar 1200 jaar geleden. In het begin van de 9e eeuw kozen de Moren deze rots uit om er een fort op te bouwen. Dit was strategisch goed gezien: aan drie kanten is de rots zo goed als ontoegankelijk door haar steile wanden en er is het panoramisch zicht over het riviertje en de vallei. Het fort diende als verdediging voor de zuidwaarts gelegen stad Barbastro tegen de Christenen uit het noorden. De naam Alquezar is afgeleid van het arabisch 'al-qasr', wat 'fort' betekent. Omstreeks 1067, na de reconquista (de herovering van Spanje door de Christenen op de Moren) verloor dit fort stilaan aan militair en strategisch belang. Het werd geschonken aan de Augustijnen en er werd een Romaanse kerk bij gebouwd. Daarna werd het nog diverse keren verbouwd. Het herbergt binnenin een romaanse kloostergang. Onder de kerk ontstond nadien een wirwar van smalle straatjes die tot op vandaag het dorp met haar Middeleeuws karakter behouden.

Holen met eeuwenoude rotsschilderingen.

Het fenomenale landschap met de vele diepe kloven in de kalksteenbergen herbergt nog een ander geheim. In de ontelbare rotsholen wemelt het van rotsschilderingen gemaakt sinds mensenheugenis. Enkele dateren van 22000 voor Christus. Diverse kunnen te voet bekeken worden van achter een beschermhekken.

Alquezar volledig gerestaureerd Volledig gerestaureerd Middeleeuws dorpje

Afdalen naar de Rio Vero Vanuit het dorp 200 m afdalen naar de Rio Vero

De spectaculaire loopbrug boven de Rio Vero De spectaculaire loopbrug boven de Rio Vero De spectaculaire wandeling van de passarelle.

Alquezar canyoning Alquezar canyoning Canyoning in de Rio Vero

Muurschilderingen Ontelbare rotsschilderingen in de holen van de Sierra de Guara